10 pro, 23


Maraton, sportski vrhunac festivala, jamči zabavu i uzbuđenje. Odaberite između dvije uzbudljive staze s različitim karakterima i uživajte u svom avanturističkom iskustvu!

Ne propustite jedinstveno maraton iskustvo koje se održava u Parku prirode Blidinje i nosi već poznato ime Blidinje BIKE Festival! Pripremite se za ultimativnu biciklističku utrku godine, koja pruža savršeni izazov za svaki tip biciklista.

Iskusite navalu adrenalina, doživite adrenalinske nalete i uživajte u utrci. Maraton utrka starta 14. srpnja 2024. godine u 10:00 sati na slikovitoj SKI stazi Blidinja.
Pripremite se za avanturu!

Odmah nakon starta utrke ispred skijališta Blidinje, biciklisti će krenuti nizbrdo i voziti se kroz turističko naselje Risovac. Zatim će izaći na glavnu cestu, skrenuti desno prema naselju Risovac. Ovaj je dio prilično brz, a vjerujemo da će biciklisti ovdje održavati snažan ritam, te ćemo doživjeti nekoliko brzih vožnji. Na 5-om kilometru u naselju Lagumovići ili na poznatim Sovićkim vratima, biciklisti će sići na makadamsku dionicu, a zatim slijede prvi ozbiljni usponi prema Gornjem Gvozdacu i Divi Grabovčevoj.

Na 11. kilometru slijedi prvi spust nakon uspona, gdje će biciklisti napraviti kratki predah i skupiti snagu, počevši istovremeno vožnju oko veličanstvenog Vrana. Ovdje će doživjeti vožnju kroz slikovitu šumu planine Vran u dužini oko 10 km, a zatim će ponovo izići na široki makadamski put, s kojeg će se spuštati prema Tomislavgradu. 

Na 28. kilometru se pravi razlika između velikog i malog maratona! Vozači velikog maratona na 28. kilometru nastavljaju ravno, dok vozači malog maratona skreću u šumu, uzimajući kraći put prema regionalnoj cesti koja vodi do Blidinjskog jezera. Međutim, nema potrebe za brigu o raskrižjima i stalnom provjeravanju Garmin uređaja za kilometražu jer će na svakom od tih raskrižja biti postavljen redar koji će vas preusmjeriti i osiguravati da ne bude kraćenja staze, ili jednostavno ćete imati vizualne markere i oznake na stazi na onim mjestim gdje kraćenja nisu moguća.

Na 32. kilometru prelazite Blidinjsku cestu (regionalnu cestu) gdje je moguć promet vozila, pa budite oprezni iako će na tom mjestu biti postavljeni redari. U ovom trenutku vozači malog maratona skreću ulijevo, vozeći biciklističkom stazom uz regionalnu cestu koja vodi do Blidinjskog jezera. Kako se približavate jezeru, očekuju vas prekrasni pogledi.

Na 39. kilometru skrećete desno u polje, gdje vozite oko 2 km kroz polje, a zatim ulazite u šumu Varićak i nastavljate vožnju prema Masnoj Luci. Međutim, ne idete izravno prema Masnoj Luci, već nastavljate prema naseljima Donje Badnje i Gornje Badnje, i prema turističkom naselju blizu Ski centra Blidinje. Ulazak u turističko naselje označava da morate ubrzati i dati sve od sebe kako biste postigli najbolji plasman, jer je to također znak da ulazite u posljednje metre staze, a cilj je odmah iza ugla.

Kako nas pronaći

Park prirode Blidinje i Blidinje SKI centar lako su dostupni iz gradova Posušje, Tomislavgrad i Jablanica. Ako dolazite s zapada, možete uzeti rutu iz Posušja preko Rakitna (R419) ili iz Tomislavgrada preko Lipe (R419a). Ako dolazite s istoka, ruta je iz Jablanice preko R419.

Za više informacija o tome kako doći do starta utrke, odnosno Blidinje SKI centra, molimo provjerite OVDJE.

Sigurnosne smjernice

Sigurnosni savjeti

  • Uvijek nosite kacigu.
  • Planirajte svoju vožnju.
  • Stazu dijelite s drugim korisnicima. Glasovno upozorite pješake koje sretnete na stazi.
  • Vaša brzina trebala bi biti određena vašim iskustvom.
  • Vozite se polako na prometnim stazama, prestižite s uljudnošću i poštovanjem.
  • Izbjegavajte blatne staze kako ih ne biste dodatno oštetili.
  • Poštujte javno i privatno vlasništvo.
  • Uvijek budite samodostatni.
  • Ne vozite solo na udaljenim područjima.

Ove informacije podložne su neizbježnim promjenama, stoga nijedna od ovih uputa nije apsolutna. Nije potpuno moguće pružiti točne ili precizne informacije s obzirom na to kako se brzo mogu mijenjati uvjeti okoline i vremena. Iz tog razloga, odričemo se odgovornosti za promjene s kojima se korisnik može suočiti. U svakom slučaju, preporučuje se provjera vremenskih uvjeta prije polaska na vožnju.