Park prirode Blidinje smješten je u Bosni i Hercegovini, u visokim planinskim područjima središnjih Dinarida, obuhvaćajući područja masiva planina Čvrsnica i Vran. Administrativno, spada pod tri hercegovačke županije i pet različitih općina. Zbog svojih geomorfoloških karakteristika, bogatstva flore i faune te ljepote netaknute prirode, ovo područje proglašeno je Parkom prirode 24. ožujka 1995. godine.

U ovom jedinstvenom području identificirano je otprilike 1.500 različitih biljnih vrsta, od kojih je više od 200 endemično, reliktno ili subendemično. Park prirode Blidinje poznat je kao najveće stanište endemske bosanske jele (Pinus heldreichii var. leucodermis).

Park obuhvaća brojne prirodne i kulturne znamenitosti, uključujući Blidinjsko jezero, hercegovačke planinske divove Čvrsnicu i Vran s njihovim prirodnim spomenicima, stećak nekropole, izvore pitke vode, pećinu hajduka Mijata Tomića, grob Dive Grabovčeve i još mnogo toga.

Ako tražite mirno mjesto za opuštanje i udisanje svježeg zraka, Blidinje je definitivno pravi izbor za vas.

Ekološka prirodna oaza

Samo sat i pol vožnje od mora, ovo hercegovačko utočište nudi očuvano okruženje i neusporediv pogled na planine Vran i Čvrsnicu. Odabrati ovu destinaciju bit će izniman korak u olakšavanju stresa koji često prati suvremeni način života.

Atmosfera ove ekološke oaze privlači turiste i posjetitelje tijekom svih četiri godišnja doba. Bilo da je riječ o skijanju, sankanju ili borbi snježnim lopticama na padinama Čvrsnice, jednako je privlačno uživanje u čarima Blidinjskog jezera, bicikliranje Blidinjskim krajolicima i obilasci brojnih znamenitosti Blidinja u proljeće ili ljeto.

Blidinje mami ljepotom i zdravljem, a zaista je teško reći je li taj poziv jači u proljeće i ljeto kada je ovo područje jedan ogromni buket krajolika, sve miriše i umiruje oči i dušu, ili zimi kada je cijela planina ukrašena neopisivo ugodnom bijelošću – vrijeme kada je izazovno otići i još teže odvojiti se od atmosfere zimskog idila i vratiti se svakodnevnoj rutini.

Top 5 atrakcija u Parku prirode Blidinje

Da biste u potpunosti uživali u parku prirode, trebate dobru bazu. Najbolji domaćin za istraživanje Blidinja je poznati hotel-restoran “Hajdučke Vrleti”. To je centar zabave, nudeći vrhunsku gastronomiju i gostoljubivu atmosferu, pružajući bijeg od svakodnevnog života i predah u atmosferi drevnih vremena i legendi.

Ali idemo korak po korak:

BLIDINJSKO JEZERO – Blidinje lake

Nesporna atrakcija ovog područja svakako je Blidinjsko jezero, koje dominira središnjim dijelom parka prirode i daje mu ime. Ovo plavo planinsko oko smješteno je na dnu Dugog Polja, između planina Vran i Čvrsnica, na nadmorskoj visini od 1185 metara. To je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, s površinom koja varira od 2,5 do otprilike 6 km2. Jezero je relativno plitko i opskrbljuje se ne samo oborinama, kišom i snijegom, već i bujnim potocima s okolnih planina. Zimi je jezero uglavnom smrznuto, dok je ljeti jedna od glavnih atrakcija Blidinja.

Nakon dana provedenog na Blidinjskom jezeru, opustite se uz večeru i tamburašku glazbu u hotelu-restoranu “Hajdučke Vrleti.” Obogatite svoje putovanje gastronomskim užicima iz tradicionalne hercegovačke kuhinje i širokim izborom lokalnih i internacionalnih vina.

Restoran “Hajdučke Vrleti” (partner Blidinje BIKE Festivala)

Nekropole stećaka

Duž Blidinjskog jezera proteže se Dugo Polje, koje se danas uglavnom koristi za ispašu, iako je u prošlosti bilo uglavnom kultivirano. To potvrđuje bogato arheološko nalazište koje se ovdje nalazi, ukazujući da su se Slavenska plemena naselila u ovom području već u 7. stoljeću.

Jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Parku prirode Blidinje je nekropola u Dugom Polju, koja se sastoji od 150 stećaka, uglavnom ploča i sanduka, nekih ukrašenih. Ti srednjovjekovni kameni ležajevi, kršćanski nadgrobni spomenici koji potječu od 12. do 14. stoljeća, očaravaju svojom ljepotom i prkose zubu vremena, svjedočeći prošlim stoljećima.

Nekropola Dugo Polje dobila je status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine 2004. godine, a od 2016. godine upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

MASNA LUKA

Osim stećaka, kulturno značajna je franjevačka crkva sa prelijepom crkvom sv. Ilije, smještena u selu Masna Luka, podno planine Pločno (2228m).

Prošećite kroz najveće Europsko stanište endemične bjelogorične borovice, prepustite se prirodi i osvježite dušu i tijelo. Posjetite prirodni izvor Jasle i utažite žeđ svježom vodom izravno iz izvora.

HAJDUČKA VRATA

Jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje su Hajdučka vrata, prirodni fenomen oblikovan tijekom tisuća godina urušavanjem stropa špilje zbog erozije stalaktita. Ovaj zanimljivi kameni prsten na planini Čvrsnica smješten iznad spektakularnog kanjona Divo Grabovice, na nadmorskoj visini od 1970 metara, pruža zaista jedinstven i neprocjenjiv pogled na Divo Grabovicu, stijenu Veliki Kuk, Čabulju, Velež, Prenj, itd. To je odredište mnogih planinara i ljubitelja prirode, te se smatra jednim od najljepših vidikovaca u Bosni i Hercegovini.

Prema legendi, ovo je mjesto je bilo popularno među Hajducima, svatko tko prođe kroz Hajdučka vrata postao bi neprobojan za metke. Navodno se planiralo snimanje jednog dijela poznate trilogije “Gospodar prstenova” na Čvrsnici, ali snimanje je na kraju obustavljeno, prije svega zbog neprijateljskog terena. Zahvaljujući svojoj estetskoj i ambijentalnoj specifičnosti, Hajdučka vrata su proglašena prirodnim spomenikom 1985. godine.

Kada prođete kroz Hajdučka vrata, nastavite prema sjedištu Hajdučke Republike Mijata Tomića – hotel-restoranu Hajdučke Vrleti kako biste se osvježili. Ako vas put odvede tamo 5. lipnja, naići ćete na proslavu Dana državnosti Republike u Hajdučkim Vrletima. Proslava se održava svake godine uz obilje tradicionalnih hercegovačkih delicija, dobrog vina i zabavnih aktivnosti.

DIVA GRABOVČEVA

Legenda kaže da je nekada davno u ovom kraju živjela djevojka izuzetne ljepote i vitkog stasa, kojoj su pjevane mnoge pjesme i za koju su provedene mnoge besane noći – najčudesnija Diva Grabovčeva. Čak je i turski Tahir-beg Kopčić sanjao o njoj i zaprosio je. Međutim, ona je odbila udati se za njega, što joj je na kraju koštalo života.

Diva postaje simbol čistote, mučeništva i katoličanstva. Sahranjena je na planini Vran, a 1998. godine na njezinom grobu postavljen je brončani spomenik, djelo kipara Kuzme Kovačića.

Svake godine, prve nedjelje nakon Petrovdana, održava se sveta misa u čast Dive, na kojoj prisustvuje nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele regije. Diva Grabovčeva je proslavljena u brojnim pjesmama, knjigama i filmovima, a njoj je posvećena i prva opera na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o ponudama i aktivnostima Parka prirode Blidinje, kao i sve aranžmane i turističke karte ovog područja, posjetite www.visit-blidinje.com.

Park prirode Blidinje