Blidinje BIKE Festival, najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini, je ovdje!

Nabijajte svoj tempo u jednoj dvije zahtjevne etape, krstarite kroz sanjive rute i uživajte u lokalnim delikatesama – to je ono što čini utrku XCM Herzegovina jedinstvenom! Na izboru imamo dvije staze 👉 možete se odlučiti za stazu od 84 km s usponom od 1.960 metara ili stazu od 53 km s 955 metara!? Niste tip za utrke, visoki tempo i stalni pritisak vas ne zanimaju. Vi radije birate opuštenu vožnju s prijateljima, lagano bicikliranje istražujući destinacije i kušanje lokalnih delicija – držimo Vas pokriveniim. Bez obzira na vaš izbor, u Parku prirode Blidinje dočekuje vas uzbudljiv događaj!

Udruga “HerzegovinaBike”, u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar, Biciklističkim savezom Bosne i Hercegovine i udrugom Visit Blidinje, ponovno organizira najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini – Blidinje BIKE Festival. Prema organizatorima, upravo ova suradnja i zajednički rad različitih udruga i institucija doprinose organizaciji događaja visoke kvalitete, čime festival već petu godinu zaredom dobiva najviše ocjene.

Sredinom sezone, kada je vrućina na vrhuncu, biciklistička scena kreće prema planinama kako bi testirala svoje vještine na Blidinje BIKE Festivalu, koji se tradicionalno održava posljednjeg tjedna u mjesecu srpnju. Tri dana događanja u Parku prirode Blidinje usredotočena su na brdski biciklizam, rekreaciju, edukativne radionice, zabavu i mnogo više. Očekuje se dolazak tisuće posjetitelja, a vrhunac događanja bit će MTB maraton UCI C1 XCM Herzegovina i XCM Balkansko prvenstvo, na kojem će se natjecati profesionalni biciklisti iz 20 zemalja. Dodatno, tu je uzbudljiv program, uključujući aktivnosti za najmlađe bicikliste na stazi, obiteljska okupljanja i zabava u subotu s početkom u 18:00 sati, čime smo zaokružili vikend festivala i donijeli onaj poznati osjećaj ispunjenosti.

Blidinje BIKE Festival tradicionalno počinje posljednjeg tjedna u mjesecu srpnju, i ova godina nije iznimka. Tijekom tri dana događanja, od petka do nedjelje, brojni posjetitelji imat će pristup uzbudljivom programu. Ove godine, cijeli trodnevni program bit će usredotočen na biciklizam, uključujući rekreativne vožnje, edukaciju za mlade bicikliste, obiteljska okupljanja i akciju profesionalnih sudionika na MTB maratonu UCI C1 XCM Herzegovina, kao i Balkanskom prvenstvu s nacionalnim timovima iz 12 zemalja. Rekreativni biciklisti mogu se radovati novoj biciklističkoj ruti koja uključuje istraživanje poznatih destinacija Blidinja, vožnju oko jezera i posjetu dvama poznatim ugostiteljskim objektima uz degustaciju lokalnih jela.

A za profesionalce, poseban izazov čeka na spektakularnoj stazi maratona!

Po prvi put na Blidinje Bike Festivalu, upustite se u uzbudljivu utrku XCM Herzegovina – koja ove godine nosi UCI Class 1 rang i uključuje utrku Balkanskog prvenstva – i uronite u čisti hercegovački ugođaj i prave prirodne ljepote. Pripremamo se za otprilike 200 sudionika spremnih za izabrati svoj izazov. Pedalirajte između planina Vran i Čvrsnica, pored mirnog jezera Blidinje i slikovitih seoskih naselja. I evo šećera na vrhu ove utrke: ne zaboravite na uobičajene pauze na feed zonama! Na nekoliko mjesta na stazi, čeka vas gurmanski štand s osvježenjem. Uživajte u našoj zajedničkoj strasti prema biciklizmu!

PROGRAM:

Petak; 12. srpnja 2024:

Program započinje u petak otvaranjem ureda za utrku, kada Nacionalne Reprezentacije, timovi i sudionici mogu preuzeti svoje startne brojeve, prijaviti se u smještaj i početi istraživati i upoznavati Park prirode Blidinje. Slijedi Gala večera za sponzore i prijatelje projekta, kao i prezentacija projekta svim sudionicima Gala večere. Važno je napomenuti da će cijeli tim koji sudjeluje u organizaciji projekta već od petka biti na Blidinju, pripremajući sve za sljedeća dva dana.


Subota; 13. srpnja 2024:

Subota tradicionalno okuplja rekreativne bicikliste oko biciklijade “Stazom Ajduka,” uključujući najmlađe sudionike ovog događaja, odnosno cijele obitelji koje uživaju u dobro organiziranom programu tijekom vikenda u Parku prirode Blidinje. Rekreativna biciklijada ove godine proći će kroz male promjene u stazi, a osim uobičajene posjete poznatim odredištima na Blidinju i vožnje oko jezera, dodali smo posjet dva poznata ugostiteljska objekta s degustacijom domaćih jela: Hajdučke vrleti Blidinje i restoran Risovac pripremit će vanjski buffet s lokalnim Blidinjskim specijalitetima za sve sudionike. Neposredno nakon biciklijade, ispred SKI centra Blidinje održat će se prezentacija Nacionalnih Reprezentacija koje sudjeluju na Balkanskom prvenstvu. Dan ćemo završiti zabavom s DJ-em i koktel party-em u restoranu Staza, s početkom od 18:00 sati.


Nedjelja; 14. srpnja 2024:

Nedjelja je obilježena profesionalnom MTB utrkom UCI C1 XCM Herzegovina i Balkanskim prvenstvom, ali ne smijemo zaboraviti utrku “XCM Herzegovina,” koja se vozi na kraćoj stazi i ponovno se boduje za Premijer ligu BiH. Blidinje BIKE Festival će ove godine okupiti najbolje brdske bicikliste iz 20 zemalja. Sudionicima događaja dostupne su dvije staze:

  1. UCI C1 XCM Herzegovina i Balkansko prvenstvo (za kategorije Elite i Masters): Ova utrka je na dugoj stazi, pokrivajući udaljenost od 84 km s usponom od 1.960 metara.
  2. XCM Herzegovina: Ova utrka je na kratkoj stazi, pokrivajući udaljenost od 52 km s usponom od 950 metara.

Jedno je sigurno – obje staze provest će vas kroz očaravajuće krajolike Blidinja.

Ovo su samo neke od sočnih vijesti s Bike Festivala 2024. Za sve informacije slobodno istražite našu web stranicu gdje ćete pronaći sve pojedinosti i cijeli program. A sada, samo trebate početi voziti bicikl svojom maštom. Dugo očekivani biciklistički događaj u Bosni i Hercegovini uskoro će postati stvarnost u Parku prirode Blidinje!

O nama