10 pro, 23


Maraton, sportski vrhunac festivala, jamči zabavu i uzbuđenje. Odaberite između dvije uzbudljive staze s različitim karakterima i uživajte u svom avanturističkom iskustvu!

Ne propustite jedinstveno maraton iskustvo koje se održava u Parku prirode Blidinje i nosi već poznato ime Blidinje BIKE Festival! Pripremite se za ultimativnu biciklističku utrku godine, koja pruža savršeni izazov za svaki tip biciklista.

Sakupite UCI bodove, doživite adrenalinske nalete i uživajte u utrci. Maraton utrka starta 14. srpnja 2024. godine u 10:00 sati na slikovitoj SKI stazi Blidinja.
Pripremite se za avanturu!

Odmah nakon starta utrke ispred skijališta Blidinje, biciklisti će krenuti nizbrdo i voziti se kroz turističko naselje Risovac. Zatim će izaći na glavnu cestu, skrenuti desno prema naselju Risovac. Ovaj je dio prilično brz, a vjerujemo da će biciklisti ovdje održavati snažan ritam, te ćemo doživjeti nekoliko brzih vožnji. Na 5-om kilometru u naselju Lagumovići ili na poznatim Sovićkim vratima, biciklisti će sići na makadamsku dionicu, a zatim slijede prvi ozbiljni usponi prema Gornjem Gvozdacu i Divi Grabovčevoj.

Na 11. kilometru slijedi prvi spust nakon uspona, gdje će biciklisti napraviti kratki predah i skupiti snagu, počevši istovremeno vožnju oko veličanstvenog Vrana. Ovdje će doživjeti vožnju kroz slikovitu šumu planine Vran u dužini oko 10 km, a zatim će ponovo izići na široki makadamski put, s kojeg će se spuštati prema Tomislavgradu. Međutim, neće stići do Tomislavgrada jer na 30-om kilometru ponovo skreću ulijevo u šume planine Vran, započinjući novi ozbiljan uspon koji će, na nekim mjestima, imati nagibe veće od 10%, i trajat će otprilike 4,50 km.

Na 38. kilometru prijeći ćete regionalnu cestu Blidinje gdje je moguć promet vozila, pa budite oprezni unatoč tome što će tamo biti redari. Nakon toga ulazite u polje i šumu Mučinovac, koja dolazi na pola puta, i gdje će početi prva preispitivanja potrošene snage i preostalih kilometara do cilja. 🙂

Na 50-om kilometru, pojavljuje se prekrasan prizor kada vidite Blidinjsko jezero, a i staza se kreće spuštati kroz posljednje dijelove šume Mučinovac što će dodatno donijeti osmjehe na lica. Međutim, sreća neće dugo trajati jer na 54. kilometru počinjete novi uspon i novu dionicu za savladavanje. No, ono što je pozitivno kod ove dionice, jeste dok trošite energiju na posljednjim usponima, imati ćete rekrasan pogled na Blidinjsko jezero koji će vas pratiti konstantno.

Uspon neće dugo trajati jer na 62-om kilometru slijedi spust prema Blidinjskom jezeru i naselju Barzonja. Ovdje obično imate skupine navijača i redare koji vas bodre i podržavaju na putu prema posljednjim kilometrima. Vožnja uz prekrasno Blidinjsko jezero dodatno će vas ohrabriti i dati vam snage. Slijedi slikoviti dio prema Masnoj Luci, jednom od najljepših odredišta u Parku prirode Blidinje. Iz Masne Luke, slijedi konačni uspon koji neće imati značajne nagibe, ali budući da ste već umorni, sigurno ćete to osjetiti i što će iscijediti posljednje ostatke snage iz vaših nogu. Ulazak u turističko naselje označava da morate ubrzati i dati sve od sebe kako biste se najbolje plasirali u plasmanu, jer je to također znak da ulazite u posljednje metre staze, a cilj je tik iza ugla.

KAKO NAS PRONAĆI

Park prirode Blidinje i Blidinje SKI centar lako su dostupni iz gradova Posušje, Tomislavgrad i Jablanica. Ako dolazite s zapada, možete uzeti rutu iz Posušja preko Rakitna (R419) ili iz Tomislavgrada preko Lipe (R419a). Ako dolazite s istoka, ruta je iz Jablanice preko R419.

Za više informacija o tome kako doći do starta utrke, odnosno Blidinje SKI centra, molimo provjerite OVDJE.

SIGURNOSNE SMJERNICE

SIGURNOSNI SAVJETI

  • Uvijek nosite kacigu.
  • Planirajte svoju vožnju.
  • Stazu dijelite s drugim korisnicima. Glasovno upozorite pješake koje sretnete na stazi.
  • Vaša brzina trebala bi biti određena vašim iskustvom.
  • Vozite se polako na prometnim stazama, prestižite s uljudnošću i poštovanjem.
  • Izbjegavajte blatne staze kako ih ne biste dodatno oštetili.
  • Poštujte javno i privatno vlasništvo.
  • Uvijek budite samodostatni.
  • Ne vozite solo na udaljenim područjima.

Ove informacije podložne su neizbježnim promjenama, stoga nijedna od ovih uputa nije apsolutna. Nije potpuno moguće pružiti točne ili precizne informacije s obzirom na to kako se brzo mogu mijenjati uvjeti okoline i vremena. Iz tog razloga, odričemo se odgovornosti za promjene s kojima se korisnik može suočiti. U svakom slučaju, preporučuje se provjera vremenskih uvjeta prije polaska na vožnju.