10 pro, 23

Blidinje Bike Festival je jedinstveno iskustvo biciklizma koje se odvija tijekom posljednjeg vikenda u srpnju u Parku prirode Blidinje. U 2024 godini svjedočit ćemo 6. izdanju ovog festivala, a organizatori su podigli događaj na novu razinu! Stoga nije iznenađujuće da je interes za sudjelovanjem najveći do sada.

U 2024 godini, Blidinje Bike Festival uključen je u kalendar Međunarodne biciklističke unije (UCI) i stječe status UCI Class 1 događaja. Osim toga, unutar Blidinje Bike Festivala 2024. održat će se i Balkansko prvenstvo, na kojem će se sportaši iz 12 zemalja Balkanske federacije natjecati za titulu Balkanskog prvaka.

Prijave za Rekreativni događaj “Stazom Ajduka” možete izvršiti putem sljedećeg linka 👉 OVDJE.


Otkrijte Park prirode Blidinje: uronite u prirodu, vozite se sa ekipom i uživajte u hercegovačkoj kuhinji. Savršeno za rekreativne vozače svih razina!

Biciklirajmo skupa kroz prirodne ljepote Parka prirode Blidinje- Subota; 13.07.2024 godine! 

Želite li sudjelovati s Gravel biciklom ili se opustiti s MTB biciklom na laganoj turi, na vama je. Ovdje se sve vrti oko putovanja i uživanja, a ne o brzini. Posvetite vrijeme razgovoru, prepustite se makadamskim stazama i uživajte u svakom trenutku. Naravno, spremite se da razveselite i svoje okusne pupoljke! Riječ je o jedinstvenim iskustvima, a ovdje doista možete očekivati uživanje u regionalnim delicijama.

Ova biciklistička ruta vodi vas kroz prekrasne krajolike, krećući se od SKI centra Blidinje do nekropole stećaka u Risovcu. Zatim prolazi pored UNESCO-zaštićene nekropole Dugo Polje. Cijelo vrijeme prolazi kroz središte Parka prirode Blidinje, pružajući izvrsne poglede na Vran i Čvrsnicu, te, u velikoj mjeri i Blidinjsko jezero i Risovac.

Bicikliranje započinjemo od SKI centra Blidinje vožnjom kroz turističko naselje i područje s velikim brojem prekrasnih vikendica, a staza nas vodi do asfaltne ceste (regionalna cesta R419), koj nas vodi dalje prema nekropoli stećaka u Risovcu. Pored stećaka je stara crkva u Risovcu, a malo ranije, duž ceste, možete vidjeti i novu veliku crkvu. Od tih stećaka do onih nazvanih Dugo Polje, prolazite kroz Risovačko polje ukrašeno obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima, pružajući cijeloj turi posebnu atmosferu gdje se osjećate kao da ste na nižem platou, a ne u području visokih planina. Nakon posjeta nekropoli stećaka Dugo Polje, koja je također pod zaštitom UNESCO-a i broji čak 150 stećaka, tura nastavlja asfaltnom cestom kroz središnji dio Blidinja.

Na dugoj asfaltnoj cesti prema Blidinjskom jezeru, pogledi u bilo kojem smjeru ostavit će vas dojmom da je Park prirode Blidinje zaista mjesto neviđene ljepote. Nakon što stignete do jezera, slijedi uživanje i opuštanje uz nježne zvukove njegovih nemirnih voda koje ljulja nježni planinski vjetar. Nakon jezera, potrebno je prijeći uz rub Dugog Polja prema šumi Boričevac, te makadamskom stzom kroz visoku borovu šumu gdje izlazimo na asfaltnu cestu za Masnu Luku. Prolazeći pored upravne zgrade Parka prirode Blidinje, nastavljate ravno i spuštate se u Masnu Luku, gdje možete razgledati crkvu Sv. Ilije.

Nakon obilaska crkve i Franjevačke molitvene kuće, ova biciklistička tura prolazi kroz prekrasne krajolike Badnja i Ivan Dolca, odakle se pruža izvrstan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji se nadvijaju nad Masnom Lukom i Skijalištem. Prolaskom kroz Ivan Dolac i predio s velikim brojem prekrasnih vikendica, vraćate se na početnu točku gdje ova tura završava.

Slijedi zajednički ručak ispred restorana SKI Staza, a zatim pauza do početka predstavljanja Nacionalnih Reprezentacija iz 12 zemalja koje sudjeluju na Balkanskom prvenstvu, nakon čega slijedi nezaboravni party za sve sudionike događaja.

KAKO NAS PRONAĆI

Park prirode Blidinje i Blidinje SKI centar lako su dostupni iz gradova Posušje, Tomislavgrad i Jablanica. Ako dolazite s zapada, možete uzeti rutu iz Posušja preko Rakitna (R419) ili iz Tomislavgrada preko Lipe (R419a). Ako dolazite s istoka, ruta je iz Jablanice preko R419.

Za više informacija o tome kako doći do starta utrke, odnosno Blidinje SKI centra, molimo provjerite OVDJE.

SIGURNOSNE SMJERNICE

SIGURNOSNI SAVJETI

  • Uvijek nosite kacigu.
  • Planirajte svoju vožnju.
  • Stazu dijelite s drugim korisnicima. Glasovno upozorite pješake koje sretnete na stazi.
  • Vaša brzina trebala bi biti određena vašim iskustvom.
  • Vozite se polako na prometnim stazama, prestižite s uljudnošću i poštovanjem.
  • Izbjegavajte blatne staze kako ih ne biste dodatno oštetili.
  • Poštujte javno i privatno vlasništvo.
  • Uvijek budite samodostatni.
  • Ne vozite solo na udaljenim područjima.

Ove informacije podložne su neizbježnim promjenama, stoga nijedna od ovih uputa nije apsolutna. Nije potpuno moguće pružiti točne ili precizne informacije s obzirom na to kako se brzo mogu mijenjati uvjeti okoline i vremena. Iz tog razloga, odričemo se odgovornosti za promjene s kojima se korisnik može suočiti. U svakom slučaju, preporučuje se provjera vremenskih uvjeta prije polaska na vožnju.