PROGRAM DOGAĐAJA: BLIDINJE BIKE FESTIVAL

Blidinje BIKE Festival, najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini, je ovdje!

Nabijajte svoj tempo u jednoj od dvije zahtjevne etape, krstarite kroz sanjive rute i uživajte u lokalnim delikatesama – to je ono što čini utrku XCM Herzegovina jedinstvenom! Na izboru imamo dvije staze 👉 možete se odlučiti za stazu od 84 km s usponom od 1.864 mnv za tvrdokorne profesionalce ili pak onu kraću od 53 km s 955 mmv za sportaše koji vole nešto laganiji tip natjecanja!?
Niste tip za utrke, visoki tempo i stalni pritisak vas ne zanimaju. Vi radije birate opuštenu vožnju s prijateljima, lagano bicikliranje istražujući destinacije i kušanje lokalnih delicija – držimo Vas pokrivenim, tu je biciklijada “Stazom ‘Ajduka”.
Bez obzira na vaš izbor, u Parku prirode Blidinje dočekuje vas uzbudljiv događaj!

Blidinje BIKE Festival tradicionalno počinje u mjesecu srpnju, i ova godina nije iznimka. Tijekom tri dana događanja, od petka do nedjelje, brojni posjetitelji imat će pristup uzbudljivom programu. Ove godine, cijeli trodnevni program bit će usredotočen na biciklizam, uključujući rekreativne vožnje, edukaciju za mlade bicikliste, edukacije cikloturističkih vodiča, izložbeni program, obiteljska okupljanja i akciju profesionalnih sudionika na MTB maratonu UCI C1 XCM Herzegovina, kao i Balkanskom prvenstvu s nacionalnim timovima iz 12 zemalja. Rekreativni biciklisti mogu se radovati novoj biciklističkoj ruti koja uključuje istraživanje poznatih destinacija Blidinja, vožnju oko jezera i posjetu dvama poznatim ugostiteljskim objektima uz degustaciju lokalnih jela.

Petak; 12 Srpnja 2024.

DOLAZAK NACIONALNIH TIMOVA (klikni za info)

Već od 12:00 sati otvara se ured utrke za prijave nacionalnih timova i natjecatelja. Nakon prijave i preuzimanja startnih paketa, svi nacionalni timovi bit će upućeni prema svojim smještajnim kapacitetima.

PREZENTACIJA PROJEKTA VIP UZVANICAMA

Visitor Centar Park prirode Blidinje bit će mjesto prezentacije projekta Blidinje BIKE Festival svim našim VIP uzvanicima, prijateljima, sponzorima i predsjednicima biciklističkih saveza koji će gostovati na događaju. Riječ će imati:

 • Marija Vukoja, predsjednica udruge Visit Blidinje: Riječ dobrodošlice i prezentacija Parka prirode Blidinje;
 • Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine: Otvaranje Blidinje BIKE Festivala, te prezentacija projekta gostima;
 • Lejla Njemčević, prva biciklistkinja svijeta: Naša najbolja biciklistkinja će govoriti o svom putu do uspjeha, biciklizam u svijetu i Bosni i Hercegovini, te usporedba Blidinje BIKE Festivala sa događajima u Europi i svijetu;
 • Ivan Jurilj, direktor ureda ŽZH za EU integracije: Prezentacija budućih projekata cikloturizma u Hercegovini, te pozitivan učinak do sada realiziranih projekata;
 • Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske: Pozitivne vrijednosti cikloturizma u svijetu i Republici Hrvatskoj, te pozitivni učinci projekata poput Blidinje BIKE Festival na razvoj destinacije i turizma.
GALA VEČERA

Po završetku prezentacije gosti će biti otpraćeni do restorana “Hajdučke vrleti” na svečanu večeru, razgovor i nastavak druženja.


Subota; 13 Srpnja 2024.

BICIKLIJADA STAZOM ‘AJDUKA

Već od 10:00 sati krećemo s našom tradicionalnom biciklijadom koja vas vodi kroz najljepše predjele Blidinja dok upoznajete destinacije i povijesne znamenitosti. No, na biciklijadi Stazom ‘Ajduka ne očekujte da ćete biti u kalorijskom deficitu. Naši domaćini, Restoran Risovac i Restoran Hajdučke Vrleti, pobrinut će se da vaša biciklistička nepca budu nagrađena za trud koji uložite pedalirajući kroz park prirode. Očekuje vas degustacija domaće hrane i proizvoda, a Blidinjske delikatese su nadaleko poznate, stoga smo sigurni kako ćete ovu biciklističku avanturu dugo pamtiti.

IZLOŽBENI PROGRAM
 • Continental – Izložbeni program, promocija Continental proizvoda, nagradne igre i promotivni materijali;
 • Škoda Apolo – Testiranje novih modela Škoda vozila, upoznavanje noviteta iz svijeta automobila, promotivni materijali;
 • Capriolo SC Mostar – Izložbeni program Capriolo, Ghost i Corratec bicikala i opreme;
 • Trek Bikes – Izložbeni program Trek bicikala i opreme;
 • ExtremeShop Split – Izložbeni program Specialized bicikala i opreme;
 • QUEST.hr – Izložbeni program biciklističke odjeće i obuće
 • Mini sajam lokalnih proizvođača sa Blidinja u suradnji sa Visit Blidinje;
 • Uskoro još…
EDUKACIJA CIKLOTURISTIČKIH VODIČA

Biciklistički savez Bosne i Hercegovine, u suradnji s CISP-om i Uredom ŽZH za EU integracije, organizirat će još jednu edukaciju cikloturističkih vodiča. Ova edukacija proizlazi iz potrebe zbog sve većeg broja cikloturista iz cijelog svijeta te rastuće potražnje za cikloturističkim vodičima od strane domaćih i stranih turističkih agencija i operatera. Predavači na ovoj dvodnevnoj edukaciji bit će Stanislava Borovac i Emir Vučijak.
Vrijeme održavanja: Subota; 13.07. i Nedelja; 14.07.2024 godine u Visitor centru Parka prirode Blidinje (link).

EDUKACIJA O TRENINGU SPORTAŠA I REPREZENTATIVACA

U subotu, 13. srpnja 2024. godine, u velikoj sali restorana Staza, održat će se edukacija o treninzima i pripremi sportaša, kao i pripremi za maratonske utrke poput utrke XCM Herzegovina. Predavači na ovoj radionici bit će:

 • Amar Njemčević, UCI trener 1. klase – Trening i priprema sportaša za Maraton utrke, organizacija plana i programa treninga, te ishrane sportaša;
 • Matija Kvasina, bivši profesionalni biciklist, danas izbornik Hrvatske Reprezentacije govoriti će o putu od rekreativca do profesionalnog bicikliste.
NOĆNI PARTY

Nakon izvrsno organiziranog dana uvijek je dobro vrijeme za malo zabave sa ekipom uz čašicu piva. Uronite u fantastičnu zabavu prepunu odličnog glazbenog programa, vrućih ritmova, osvježavajućih pića i lokalnih delicija koje će vas ostaviti gladnim za još programa i druženja.

Ne propustite zabavu godine! Na službenom Bike Festival Partyju u subotu navečer, nije samo DJ taj koji će podići temperaturu. Spremite se za plesanje!


Nedjelja; 14 Srpnja 2024.

XCM BALKANSKO PRVENSTVO

U nedjelju, 14. srpnja 2024., staze Parka prirode Blidinje postat će arena za naslov Balkanskog prvaka. Na XCM Balkanskom prvenstvu nastupit će sportaši iz 12 zemalja Balkanske federacije, svi s jednim ciljem – osvojiti titulu Balkanskog prvaka. Utrka je otvorena za kategorije: Elite muškarci i žene, te Master A muškarci i žene.

UCI CLASS 1 XCM MARATHON UTRKA

U nedjelju, 14. srpnja 2024. godine, s početkom u 10:00 sati, startat će se UCI C1 utrka “XCM Herzegovina” koja nosi kategoriju Class 1. Na utrci će nastupiti elitni biciklisti u muškoj i ženskoj kategoriji.
Utrka je otvorena za kategorije: Elite muškarci i Elite žene.

XCM HERZEGOVINA UTRKA

U nedjelju, 14.07.2024. godine s početkom u 10:05 sati, startat će XCM Herzegovina utrka na kojoj će nastupiti sve kategorije (osim Elite i Master A) u borbi za prvo mjesto na postolju. Mala staza, duljine 56 km, donijet će obilje adrenalina i zabave. Iako je kraća od one na kojoj nastupaju Elite kategorije, vjerujte, neće vas ostaviti ravnodušnima. Ova utrka boduje se za Premijer ligu Bosne i Hercegovine za bicikliste iz BiH, dok je otvorenog tipa za sve ostale bicikliste.

IZLOŽBENI PROGRAM
 • Continental – Izložbeni program, promocija Continental proizvoda, nagradne igre i promotivni materijali;
 • Škoda Apolo – Testiranje novih modela Škoda vozila, upoznavanje noviteta iz svijeta automobila, promotivni materijali;
 • Capriolo SC Mostar – Izložbeni program Capriolo, Ghost i Corratec bicikala i opreme;
 • Trek Bikes – Izložbeni program Trek bicikala i opreme;
 • ExtremeShop Split – Izložbeni program Specialized bicikala i opreme;
 • QUEST.hr – Izložbeni program biciklističke odjeće i obuće
 • Mini sajam lokalnih proizvođača sa Blidinja u suradnji sa Visit Blidinje;
 • Uskoro još…
TV/VIDEO PROMOCIJA

Lokalna televizija “City TV BiH” će vršiti direktni prijenos s događaja, uključujući start/cilj utrke, dijelove staze te prezentaciju izložbenog programa. Svi izlagači će imati priliku predstaviti svoje proizvode TV voditeljima, predstaviti najnovije novitete iz svoje industrije te tako privući ljubitelje biciklizma koji prate događaj putem malih ekrana. Prijenos će biti dostupan na TV kanalu, YouTube kanalu i Facebook mreži, kao i na LED displeju na glavnoj pozornici gdje će se također održati proglašenje pobjednika.

SPORTSKI STUDIO NA MJESTU DOGAĐAJA

Na platou SKI staza Blidinje postavit ćemo mali studio koji će voditi Amar Njemčević, te će uživo na engleskom jeziku pratiti i komentirati utrku. Prijenos će se odvijati uživo na Facebook i YouTube kanalu događaja, a nakon završetka utrke planirani su intervju razgovori sa sportašima.

SVEČANO PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Boris Čerkuč, naš najpoznatiji radio voditelj, ponovno će biti popularni voditelj na ovogodišnjem događaju – Blidinje BIKE Festivalu. Poznat po svojoj sposobnosti donošenja zabave, izmami osmijehe na lica i podigne raspoloženje na vrhunsku razinu, Boris će nas i ove godine zabavljati i držati koncentriranima na ciljnoj liniji dok budemo čekali natjecatelje da završe utrku. Nakon prolaska kroz cilj, Boris će ponovno pozvati najbolje sportaše na binu kako bi pristupili svečanom činu proglašenja pobjednika.


RASPORED DOGAĐAJA


KRATKA AGENDA

Petak; 12 Srpnja 2024

 • 12.00 – 19.00h Ured utrke otvoren
 • 19.00h Gala večera
 • Smještaj Nacionalnih Reprezentacija
 • Individualni obilasci Parka prirode Blidinje

Subota; 13 Srpnja 2024

 • 10:00 – 19:00h Ured utrke otvoren
 • 09.00 – 18.00h Trening na XCM Herzegovina stazi
 • 10.00h Rekreativni događaj “Stazom Ajduka”
 • 13.00h Ručak
 • 16.00h Sudijski kolegij
 • 17.00h Prezentacija Nacionanih Reprezentacija na Balkanskom prvenstvu
 • 19.00h Sastanak predstavnika Reprezentacija i timova
 • 20.00h Pasta party

Nedjelja; 14 Srpnja 2024

 • 08:00 – 10:00h Ured utrke otvoren
 • 09:30h Prozivke vozača na startne pozicije
 • 10.00h Start utrke UCI Class 1 XCM Herzegovina
 • 15.00h Dodjela nagrada i proglašenje pobjednika ispred Blidinje SKI centra

Program